Vad är kommunalvalet?

Varför kommunalvalet och varför rösta?

Kommunalval kallas ett val genom vilket ledamöterna i det lokala kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige eller motsvarande organ utses.

Källa: Wikipedia.

Vart fjärde år är det kommunalval vilket sker samtidigt som val till riksdagen och landstinget. Kommande val infaller röstdagen den 11 september 2022.

I dessa val ges medborgaren möjlighet att vara med och påverka i t.ex kommunen. Genom att rösta på ett parti som man tycker gör bra saker blir man en del av demokratin i kommunen.

Man måste vara 18 år eller äldre för att rösta i kommunalval i Sverige.

Du har rösträtt om du är:

  • svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen och regionen.
  • medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen och regionen.
  • medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen eller regionen.

Förstagångsväljare? Är du det? Om du precis fyllt 18 år har du inte röstat i ett kommunalval innan. Då är du en sk. förstagångsväljare. Du har mer inflytande än vad du kanske tror. Vetlanda Framåtanda är ett lokalt parti som lyfter frågor som berör just dig även om det kanske känns långt till att bilda familj eller starta ett företag i kommunen. Men tiden går snabbt och då gäller det att ha en bra grundstomme i styret. Familj, skola och omvårdnad. Rösta på Vetlanda Framåtanda lokalt och välj vad du vill på riksnivå – absolut inga problem! Våga gå mot strömmen – tänk nya banor – skippa traditionsröstning!

I Vetlanda kommun har det den senaste mandatperioden varit ett socialistiskt styre med stöd av Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna. En konstellation som inte följer rikspolitiken.

Vetlanda Framåtanda vill se skifte i detta styre och är redo att ta över styret i kommunen. Vi är öppna för dialog mellan partier. Vi är fria från centralstyrning och partipiskor och kan därmed vara en brygga i politiken där sunt småländskt förnuft får vara en del i beslut och politik.

Vetlanda Framåtanda är ett lokalt parti och kan utan omfattande byråkrati ta ställning och genomföra beslut i de lokala frågorna som berör dig som medborgare i kommunen.

Läs mer i vårt partiprogram!

Bild från ett kommunfullmäktigemöte i Vetlanda stadshus.

Externa resurser

Följ gärna kommunfullmäktige LIVE och var med och hör på debatten.

Klicka in här: https://vetlandaplay.screen9.tv/

Var innehållet till hjälp?