Vad är kommunalvalet?

Varför kommunalvalet och varför rösta?

Kommunalval kallas ett val genom vilket ledamöterna i det lokala kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige eller motsvarande organ utses.

Källa: Wikipedia.

Vart fjärde år är det kommunalval vilket sker samtidigt som val till riksdagen och landstinget. Kommande val infaller röstdagen den 11 september 2022.

I dessa val ges medborgaren möjlighet att vara med och påverka i t.ex kommunen. Genom att rösta på ett parti som man tycker gör bra saker blir man en del av demokratin i kommunen.

Man måste vara 18 år eller äldre för att rösta i kommunalval i Sverige.

Du har rösträtt om du är:

  • svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen och regionen.
  • medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen och regionen.
  • medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen eller regionen.

I Vetlanda kommun har det den senaste mandatperioden varit ett socialistiskt styre med stöd av Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna. En konstellation som inte följer rikspolitiken.

Vetlanda Framåtanda vill se skifte i detta styre och är redo att ta över styret i kommunen. Vi är öppna för dialog mellan partier. Vi är fria från centralstyrning och partipiskor och kan därmed vara en brygga i politiken där sunt småländskt förnuft får vara en del i beslut och politik.

Vetlanda Framåtanda är ett lokalt parti och kan utan omfattande byråkrati ta ställning och genomföra beslut i de lokala frågorna som berör dig som medborgare i kommunen.

Bild från ett kommunfullmäktigemöte i Vetlanda stadshus.

Externa resurser

Följ gärna kommunfullmäktige LIVE och var med och hör på debatten.

Klicka in här: https://vetlandaplay.screen9.tv/